Mynta på Almers skola

18 februari 2010

Planetarbetet i 3 Mynta

Barnen i 3:an har blivit experter på planeterna i vårt solsystem. De har jobbat 2 och 2 efter modellen: 1) Vad vet vi om planeten redan? 2) Vad vill vi veta om planeten? 3) Läsa fakta (tre olika texter) om planeten och försöka få svar på våra frågor och diskutera innehållet i texterna. 4) Sammanfatta det vi har fått reda på och svaren på våra frågor. 5) Vad fick vi inte reda på? Vad kan man forska vidare på?
Barnen har sedan fått göra en liten poster om sin planet. Arbetet har varit tidsbegränsat på två gånger. Barnen har fått redovisa sina alster. Alla hann inte med att redovisa utan får göra detta efter lovet. Det har varit ett mycket fokuserat arbete under dessa tillfällen! Barnen har också uttryckt att det varit kul att få jobba så här.


  1. Vad vill vi veta?

    Oj då vad långt bort pluto är!


    Vi försöker komma på vad vi vill ta reda på om Merkurius.

    Ska vi ta med det här?



    Högläsning av texterna blev ett naturligt inslag hos barnen.


    Vad säger du Alexander - är detta något vi vill ta med? Förstår du det här med graderna? Är det varmt eller? Anna fick rycka in och berätta att det handlade om planetens lutning.


    Philip var sjuk när vi började så här sätter Alex och Moa in Philip i sitt arbetet. De berättar vad de vet om Jupiter för honom.

    Ska vi göra så här Anna?

    Vilka bilder skall vi ha med?

    Lite pirrigt blir det när man står inför klassen och berättar om allt man vet om planeten. Tavlan är ett bra hjälpmedel.

    Hmm...hur var det nu jag skulle rita? Ah, det blev fel, men det gör inget! Vi fick lära oss att om en människa skulle försöka stå på Saturnus så skulle han/hon trilla rakt igenom planeten.

    Jupiter är störst i vårt solsystem. Om den hade varit lite större hade den varit en stjärna och då hade inte vi funnits. Det är pirrigt att stå inför klassen!

    Oj,vad tavlan blev full! Vi fick lära oss att man kan ställa frågor som man inte alltid får svar på eller ens kan ta reda på. Vi fick också reda på att Uranus är full av metangas.