Mynta på Almers skola

30 september 2009

Onsdagsarbete i 3:an

Idag onsdag har barnen jobbat med bl a målpass och faktatext. Faktatexten handlade om Beatrix Potter. Jag,Anna, pratade om expertläsare och noviser. Jag visade på hur en expertläsare gör när den tar sig an en text. Det första den gör är att förutspå vad texten kommer att handla om. Det andra den gör är att ställa frågor. Det tredje experten gör är att reda ut svårigheter med texten t ex genom att läsa en mening en extra gång och det sista experten gör är att sammanfatta. Vi jobbade gemensamt genom att ställa frågor som vi ville veta om Beatrix Potter. Sedan började vi läsa och barnen fick räcka upp handen när det var något som de inte förstod. Det blev en hel del stopp och framför allt fick vi diskutera texten tillsammans. Det var också många andra saker som vi diskuterade som t ex att tjejerna på den tiden inte helt fick välja sina män själva, att de inte fick fortsätta läsa på universitet och att de helst skulle vara hemma och sköta hem och barn. Barnen tyckte det var väldigt konstigt och undrade vidare hur det blivit som det är nu. Efteråt fick barnen möjlighet att läsa Beatrix små sagor. De blev mycket populära och många skrattade för att innehållet var roligt. Philip sitter djupt koncentrerad i sin bok.
Adam tyckte sin saga var jätteroligt!


Det var tyst och alla kunde koncentrera sig fullt ut.

Alexander och Marcus läser för fullt!
I morse hade vi också målpass. Barnen tittar på sina IUP och väljer aktiviteter utefter sina mål.

Man måste skriva upp vilket mål man skall jobba med i målpassloggen. Sedan kan man komma igång med sitt arbete.


Många kan redan sina mål utantill!


















































Huvudräkning i 3:an

Vi jobbar en hel del med huvudräkningsstrategier i additio och subtraktion just nu. Barnen får vara med och tycka och tänka kring bra sätt att räkna ut t ex 7+8 i huvudet. En del förordar att räkna 7+7+1, andra 8+8-1, några andra 8+2+5. Samtidigt när vi gör detta så pratar vi också om vilka sambanden är mellan addition och subtraktion. Många elever upplever subtraktion som jobbigt, men det försöker vi råda bot på genom att få dem att tänka att det är addition.
Barnen har blivit vana vid att de alltid kan se vad som skall läras, varför det ska läras och hur de skall lära sig detta. De brukar mötas av detta upplägg på tavlan.



När barnen satt och tittade på stenarna frågade de mycket kring vad den svarta var värd. Flera hade räknat ut att en svart var lika mycket som 10 vita. Då ligger här talet 13.


Frågelådan - Här har vi hemligheten med att förklara sambandet mellan addition och subtraktion. Barnen får också möjlighet att välja tecken mellan stenarna. Beroende på om lådan ligger så här eller på andra sidan likhetstecknet så visas olika räknesätt, men antalet stenar i lådan är lika många på båda sidorna.



Här gäller det att finna uppgifter som känns ok för mig att träna på. Det är både addition och subtraktion på arbetsbladen. Det märks nu att jobbet börjar ge resultat. Det går fortare att räkna helt enkelt.

















Förmiddagsrast på Mynta

Så här kan en helt vanlig förmiddagsrast se ut på Mynta. Barnen leker och har roligt. Spela roll om man är 6 år eller 10 år. Man kan ha roligt ihop ändå!











































26 september 2009

Mattelektion i 3:an

I torsdags började vi jobba med tid. Vi jobbar efter Anthony Furness tankar om att presentera tid genom att introducera och pröva experimentet med klockpendeln. Barnen fick också en liten presentation av Babylonierna igen och även Galilei som gjorde detta experiment i Pisa. Galilei kom fram till att en pendel med längden 1 m gör 60 svängningar på 1 minut. Vid genomgången kom frågan upp om hur man kan få pendeln att svänga med 1 sväng i sekunden.

Lugnet före stormen! Vi pratar en stund på mattan och går igenom dagens övning.


Snöre behöver vi!

Tyngd i pendeln behöver vi också! Vi prövar med böcker.

Vi skall få upp våra pendlar. Det var trångt om saligheten!


- Nu prövar jag, säger Oskar.

- Men Anna, den vill inte fungera. Anton och Philip fick lite tips på hur man kan pröva andra förutsättningar.


Wilma och Linnéa undrar om det skall fungera nu?

- Det här var rolligt, sa Alice.

Annas håra skola...måste skriva ned våra resultat mellan våra olika försök.

- Nu fungerar det äntligen!


- Vi fick 60 svängningar på 1minut.

Så här gör vi. Sätter upp våra resultat i en tabell.


Ordning och reda blir det då.

Vi måste ha mer tyngd, säger Oskar. Jonathan fyller på med tunga ordböcker.

Marcus räknar in tidtagaren.


Vi får pröva ett annat sätt. Jacob och Alexander tar ner sin pendel och ändrar förutsättningarna.

Ja, där åkte den iväg.

- Adam! Är du beredd?
Jodå, adam var beredd med klockan.


Samling i slutet av lektionen för att sammanfatta och dra slutsatser på vårt experiment.